Nieuws

Maandag 19 oktober 2020 – online pleitavond

 

Op 19 oktober 2020 heeft Rota Carolina voor het eerst een online pleitavond met een gast gehouden. Gewaardeerd oud-lid en promovendus mr. Luc Buitelaar heeft de leden weten te inspireren voor hun loopbaan, advies gegeven over verschillende juridische beroepssectoren en vakkundige feedback gegeven op hun pleitvaardigheid. Luc, bedankt!


Kandidaat-bestuur 2020-2021 bekend!

Tijdens de online activiteit van dinsdag 5 mei is het kandidaat-bestuur bekend gemaakt voor collegejaar 2020-2021. In dit bestuur zullen plaatsnemen (v.l.n.r.):

Jurre Ghielen (penningmeester)

Tara Nakshbande (vicevoorzitter)

Robin Hermans (secretaris)

Sanne Spruijt (voorzitter)

 

De voorbereidingen zijn al in volle gang en onder hun leiding gaat Rota Carolina hopelijk weer een gezond verenigingsjaar tegemoet, met vele geslaagde pleitavonden, activiteiten en een nieuwe editie van de Nijmeegse Pleitwedstrijd!


Bezoek aan de Ondernemingskamer

Op 12 maart hebben we een bezoek gebracht aan de Ondernemingskamer in Amsterdam! Na een rondleiding door het Paleis van Justitie woonden we een interessante zitting bij over het instellen van een enquête bij een IT-bedrijf. Zelfs met hevige regen en wind is het een erg leuke excursie geworden!


Pleitavond ondernemingsrecht met mr. Chris van de Kraats

Op 2 maart kwam Chris van de Kraats van Dommerholt Advocaten op bezoek bij Rota. Naast een humoristische en interessante uitleg van de bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij ons eigen bestuur ook niet buiten schot bleef, heeft mr. Van de Kraats ons ook verteld over het leven na de studie als beginnend advocaat. Het resultaat was een gezellige en energieke pleitavond met interessante verhalen en goede pleidooien!


Pleitavond techniek en pleitvaardigheid

Op 17 februari hebben we hard gewerkt aan de pleitvaardigheid. Nieuwe leden kregen een training over het snelpleiten, terwijl ouderejaarsleden een lastige casus over een failliete vogelwinkel voorbereidden. Het is een interessante en effectieve avond geworden, waar de leden hopelijk veel van hebben kunnen leren!


De Abraham de Pinto-competitie

Op 15 februari nam een delegatie van 12 leden van Rota Carolina de eerste trein naar Maastricht om mee te doen aan de Abraham de Pinto-competitie, een wedstrijd waar rechtenstudenten uit Nederland en Vlaanderen intakegesprekken voeren en juridisch advies geven aan een serie acteurs. Hoewel een podiumplek net niet bereikt is, is het een enorm leuke dag geworden in het verre zuiden!


De Nationale Snelpleitwedstrijden

Op 4 februari reisden 4 leden van Rota naar Tilburg om deel te nemen aan de NSPW, een wedstrijd waarbij de parate kennis en het improvisatievermogen van de deelnemers op de proef wordt gesteld in 3 snelpleitronden. Een finaleplaats zat er helaas niet in, maar mooie beoordelingen en een leuke ervaring wel!


Pleitavond cliëntgesprekken

Op 3 februari heeft de eerste activiteit van 2020 plaatsgevonden! In het thema van de Abraham de Pinto-competitie hebben we geoefend met het voeren van cliëntgesprekken. Met meer dan 30 deelnemers was de avond een groot succes! Nu op naar de AdP op 15 februari!


Het Rota Carolina Kerstdiner

Op 20 december hebben we het decennium voor Rota Carolina afgesloten met een heerlijk kerstdiner bij restaurant Valdin te Nijmegen. Heerlijk eten en goede wijn zorgden voor een onvergetelijk leuke avond!


De burgemeester op onze pleitavond!

Op 2 december hadden we als kers op de taart van een fantastisch jaar de eer om burgemeester Hubert Bruls te mogen ontvangen op onze pleitavond. Na een interessant verhaal over de politieke beslissingen omtrent demonstraties mochten wij hem het hemd van het lijf vragen in een Q&A-sessie. Daarna zijn we gaan pleiten over een verbod van een Zwarte Pietendemonstratie. Een geslaagde avond om een geslaagd jaar mee af te sluiten!


De Groninger Pleitwedstrijd

Op 23 november zijn onze leden Inge, Laura, Jelte en Jelle afgereisd naar Groningen om namens Rota Carolina deel te nemen aan de Groninger Pleitwedstrijd van zustervereniging Diephuis. Ondanks het feit dat ze niet in de finale mochten belanden hebben ze alle vier een mooie prestatie neergezet!


Winst bij de pubquiz tegen Semper Lex

Op 20 november hebben de Activiteitencommissie van NJHV Semper Lex en onze eigen Informele commissie de krachten gebundeld om een fantastische pubquiz neer te zetten. In teams streden de leden van Rota en Semper Lex om twee titels: het beste groepje én de beste vereniging. Vanzelfsprekend zijn beide titels veroverd door Rota Carolina. We bedanken beide commissies voor de organisatie van deze unieke en geslaagde avond!


Pleitavond tuchtrecht met mr. Paul de Kerf

Op 18 november hadden we een interessant uitstapje naar het tuchtrecht! Mr. Paul de Kerf van de Raad van Discipline kwam ons vertellen over de Orde van Advocaten en de gang van zaken voor de tuchtrechter. Hopelijk hebben we later zo weinig mogelijk te maken met het tuchtrecht, maar desalniettemin hebben we een leuke en interessante avond gehad!


Lunchlezing met pannenkoeken groot succes!

Op 13 november was de eerste lunchlezing van het jaar. Ouderejaarslid Sandro hield een mini-masterclass over het schrijven en voordragen van pleidooien. Mede dankzij de lunch van pannenkoeken, gemaakt door de formele commissie, zat de zaal tot op de laatste stoel vol. Een groot succes, dus! We kijken nu al uit naar de volgende lunchlezingen!


Pleitavond ontslagrecht

Op 4 november gingen we voor de eerste keer dit jaar voorbereid pleiten! Onze leden Jusra en Matthijs namen het tegen elkaar op in een interessante zaak over het ontslagrecht, waarbij rechters Jurre, Fenne en Femke hen het vuur aan de schenen legden. Na het aanschouwen van deze kwalitatief hoogstaande zaak gingen we snelpleiten binnen het ontslagrecht, wat voor een interessante en grappige tweede zaak zorgde.


De eerste editie van de Nijmeegse Pleitwedstrijd

Op 26 oktober vond de eerste editie plaats van de Nijmeegse Pleitwedstrijd (NPW). De NPW is een nationale wedstrijd waar studenten van verschillende Nederlandse rechtenfaculteiten samenkomen om te strijden voor de titel van beste pleiter. Tijdens verschillende rondes lieten de studenten in de rol advocaat hun juridische kwaliteiten zien ten overstaan van een rechtbank bestaande uit professionals. Van de 12 deelnemers teams werden Sjoerd Kalisvaart en Roely Postma (Diephuis, Groningen) tot winnaars bekroond.
De wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door de Radboud Universiteit, Dirkzwager legal & tax, de Rechtspraak, Dommerholt Advocaten, het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO) en KienhuisHoving Advocaten & Notarissen. Rota Carolina en de organiserende NPW-commissie danken alle sponsoren, deelnemers en vrijwilligers voor hun bijdrage aan een mooi begin van een lange traditie.


Eerste informele activiteit van het jaar

Op 24 oktober vond de eerste informele activiteit van het jaar plaats. In een knotsgek spel moesten teams (aan elkaar vastgebonden) een speurtocht door Nijmegen doen en ondertussen opdrachten uitvoeren. De Informele commissie heeft een fantastische avond georganiseerd met veel gelach, veel geren en veel leuke herinneringen!


Pleitavond auteursrecht met mr. Jordi Vreeling

Op 21 oktober mochten wij mr. Jordi Vreeling ontvangen als gastspreker. Na een interessant mini-college over illegaal downloaden en auteursrecht hebben we een casus bepleit in het auteursrecht. Een leuk een leerzaam uitstapje naar het IE-recht!


Rota Carolina verzorgt de pleitdemonstratie

Op 16 oktober heeft Rota Carolina net als voorgaande jaren een pleitdemonstratie gegeven aan scholieren. Aan het eind van hun proefstudeerdag konden de scholieren luisteren naar de pleidooien van onze leden Joske en Thijmen, waarna werd gevonnist door twee scholieren en universitair docent dhr. Henk Oosterdijk. We kijken ernaar uit om deze leuke activiteit op komende proefstudeerdagen weer te verzorgen!


Rota krijgt een pleittraining tijdens een kantoorbezoek bij Dirkzwager

Op 11 oktober is een aantal leden van Rota Carolina afgereisd naar Arnhem voor een bezoek aan onze nieuwe hoofdsponsor: Dirkzwager Legal & Tax. In het kader van de Nijmeegse Pleitwedstrijd, die over twee weken zal plaatsvinden, kregen onze leden een pleittraining van enkele advocaten. Een leuke en leerzame ervaring!


Pleitavond met mr. Tom Hutten

Op 7 oktober was onze eerste pleitavond met een gastspreker. Mr. Tom Hutten kwam ons iets vertellen over de plek die de redelijkheid inneemt in het contracten- en goederenrecht. We blikken terug op een interessante avond met vele nieuwe inzichten en goed bepleite casus!


Pleitavond op 23 september

Op 23 september is het pleitseizoen weer van start gegaan met onze eerste traditionele pleitavond! Iedere aanwezige kreeg een rol als advocaat of rechter in één van de drie zaken die op de rol stonden. We kijken terug op een geslaagde avond met goede pleitprestaties en veel gezelligheid!


Bestuur 2019-2020 geconstitueerd

Op 16 september 2019 heeft de Algemene Ledenvergadering het dertigste bestuur van Pleitgenootschap Rota Carolina ingestemd. Roy Zusterzeel, Maud van Montfort, Thijmen van Hoorn en Kim Schrijver zullen de leiding van de vereniging op zich nemen voor het collegejaar 2019-2020.


Introductie-pleitavond op 9 september

Op 9 september vond de eerste pleitavond van collegejaar 2019-2020 plaats. In teams van twee gingen leden en geïnteresseerden op deze introductie-pleitavond de strijd met elkaar aan in mini-rechtszaken van 8 minuten. Met meer dan 30 geïnteresseerde eerstejaars was de avond een groot succes!


Rota Carolina tijdens de introductieweek

Op 19 augustus vond wederom de campusestafette plaats. Alle nieuwe rechtenstudenten zijn over de campus gelopen en hebben kennis kunnen maken met studieverenigingen. Rota Carolina was ook van de partij: de eerstejaars konden een foto maken met een toga aan en kregen informatie over de vereniging. Dit was niet zonder succes: tientallen nieuwe studenten hebben zich aangemeld voor de eerste pleitavond!

 


Kandidaat-bestuur 2019-2020 bekend!

Op de afsluitende barbecue in mei is het kandidaatsbestuur bekend gemaakt voor collegejaar 2019-2020. In dit bestuur zullen plaatsnemen Roy Zusterzeel (voorzitter), Maud van Montfort (vicevoorzitter), Thijmen van Hoorn (secretaris) en Kim Schrijver (penningmeester). Onder hun leiding gaat Rota Carolina hopelijk weer een goed verenigingsjaar tegemoet, met vele geslaagde pleitavonden, activiteiten en de eerste editie van de Nijmeegse Pleitwedstrijd!

 

 


 

 

Informele activiteit: Diner Rouler

Dinsdag 20 maart heeft de allereerste editie van ‘Rota’s Diner Rouler’ plaatsgevonden. Tijdens dit heerlijke driegangendiner konden onze leden elkaar (in groepjes) nóg beter leren kennen.

Wij willen de informele commissie bedanken voor de hulp én de goede organisatie.

 

Pleitavond met rechters

Maandag 19 maart vond er weer een pleitavond plaats. Deze pleitavond kregen we bezoek van twee raadsheren en de avond stond in het teken van het relatievermogensrecht. Mr. Carla Peters (Gerechtshof Amsterdam) en mr. Jan Hein Lieber (Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden) verzorgden in de eerste helft een interessante lezing over het relatievermogensrecht. Daarna zijn wij binnen dit onderwerp gaan snelpleiten.

De avond werd traditioneel afgesloten in onze stamkroeg waarbij wij ook nog even de winnaars van het NAC in het zonnetje hebben gezet. De foto’s van de pleitavond staan inmiddels op de site.

Rota Carolina wint Nationaal Appèlconcours

Vrijdag 16 maart heeft Rota Carolina het Nationaal Appèlconcours (NAC) gewonnen. Het NAC is dé pleitwedstrijd in Nederland die zich richt op de procedure in hoger beroep. De wedstrijd vond ditmaal voor de zesde keer op rij plaats in het Gerechtshof Den Haag. Het Nijmeegse team bestond uit Lotte Sliedregt, Luc Buitelaar, Femke Oosterbaan Martinius en Sarah Karsten. In een spannende finale tegen pleitvereniging Cicero wisten Lotte en Luc de vijfkoppige rechtbank van hun gelijk te overtuigen en daarmee kwam het Nijmeegse team als winnaar uit de bus. Het bestuur is erg trots op de topprestaties die Lotte, Luc, Femke en Sarah in Den Haag hebben laten zien. Van harte gefeliciteerd met de winst!

 

Kantoorbezoek Nysingh

Op woensdag 14 maart is Rota Carolina op bezoek geweest bij Nysingh advocaten-notarissen in Arnhem. Onderdeel van het programma was een pleitoefening waarbij onze leden mochten bepleiten of een diefstal terecht ontslag op staande voet heeft opgeleverd. Daarna konden onze leden tijdens de lunch kennismaken met medewerkers van het kantoor. We kijken terug op een zeer leuk en interessant kantoorbezoek!

 

Pleitavond bestuursrecht

Maandag 5 maart stond onze pleitavond in het teken van het bestuursrecht. Deze avond hebben we maar liefst drie bestuursrecht docenten van de faculteit mogen verwelkomen. Mr. B. Assink, mr. drs. A. Bots en mr. M. Theunisse vormden deze avond de rechtbank en zij hebben onze pleiters flink laten zweten. Deze avond moesten zij aan de slag met bestuursrechtelijke casussen, wat ze zeer goed af ging.

Wij hopen dat onze tweedejaars leden het vak Rota Administrativa glansrijk zullen halen!

Pleitavond strafrecht

Maandag 19 februari hebben wij Officier van Justitie Floortje van Erp op de pleitavond mogen verwelkomen. Mr. van Erp is oud-lid van Rota Carolina en is speciaal voor ons naar de Rotazaal teruggekeerd. Samen met haar hebben onze leden geoefend met het houden van een requisitoir. Tot onze blijdschap heeft em. prof. mr. Eugène Sutorius ons op dezelfde avond verrast met een bezoek. Professor Sutorius behoort tot de mooist sprekende hoogleraren in Nederland en heeft gelijk aan ons laten zien hoe een welbespraakt requisitoir kan worden vormgegeven. Zoals altijd, werd de pleitavond gezellig afgesloten met een borrel in ons stamcafé.

Wij willen Floortje van Erp en Eugène Sutorius graag van harte bedanken voor hun komst op deze bijzonder geslaagde pleitavond.

Informele activiteit: lasergamen

Op donderdag 8 februari zijn we gaan lasergamen bij LaserQuest Nijmegen. Het werd een spannende strijd tussen team ‘Joni’ en team ‘Dirk’. En ook al had team Joni de beste spelers (‘Joni2’, ‘Joni3’, ‘Joni4’ etc.), team Dirk mocht zich uiteindelijk de winnaar van de avond noemen.

Lunchlezing rechtersopleiding

Op dinsdag 6 februari heeft Rota Carolina een lunchlezing georganiseerd over de rechtersopleiding. De rio-opleiding is 4 jaar geleden compleet vernieuwd. Marcel Snijders (voormalig kernopleider van de rechtersopleiding en per 1 januari praktijkopleider) heeft ons tijdens een interactieve lezing alles over het traject verteld. We kijken terug op een geslaagde lezing en bedanken iedereen voor de grote belangstelling.

Pleitavond over cliëntgesprekken

Op maandag 5 februari vond alweer onze eerste pleitavond van dit semester plaats. Op deze avond hebben we het voeren van cliëntgesprekken geoefend. Onze leden hebben hiermee laten zien dat ze niet alleen goed zijn in het houden van een pleidooi, maar dat ze ook goed (naar cliënten) kunnen luisteren. De foto’s van de pleitavond staan inmiddels op de site: https://rotacarolina.nl/fotoalbum/

Tevens hebben we op deze pleitavond de agenda voor het tweede semester bekend gemaakt. Ook benieuwd naar onze aankomende activiteiten? Kijk dan eens in de agenda op onze site: https://rotacarolina.nl/agenda/

Uitnodiging NJV Debattoernooi 2018

Het bestuur van de Nederlandse Juristen-Vereniging (NJV) nodigt rechtenstudenten in de masterfase en jonge professionals van harte uit om deel te nemen aan het NJV Debattoernooi 2018. De voorronde vindt plaats op 13 april 2018 in het gebouw van de Hoge Raad, Den Haag. De finale vindt plaats tijdens het Jaarcongres van de NJV op 8 juni 2018 in Filmmuseum EYE, Amsterdam. Het thema van het debattoernooi sluit aan bij de preadviezen die dit jaar zullen verschijnen over ‘De toekomst van de Nederlandse initiële en postinitiële juridische opleidingen’. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Fijne feestdagen!

 

Het bestuur wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Dirk, Rick, Joni, Timo en Ghada

 

 Kerstdiner Rota Carolina

Op woensdag 20 december 2017 hebben we het jaar feestelijk afgesloten met een heerlijk kerstdiner. Onder het genot van een fantastisch driegangenmenu hebben we samen teruggekeken op een schitterend jaar. Speciale dank gaat uit naar de informele commissie voor het organiseren van deze mooie avond.

Lunchlezing overheidsaansprakelijkheid​

Op maandag 4 december 2017 vond alweer de laatste lunchlezing van 2017 plaats. Tijdens de lezing vertelde Stefan van de Sande, promovendus en advocaat bij AKD​, ons alles over het onderwerp overheidsaansprakelijkheid. Hierbij werd ingegaan op de vraag wanneer de burgerlijke rechter nu bevoegd is om schadevergoeding aan de burger te verstrekken wegens een (on)rechtmatig genomen besluit door een bestuursorgaan. Uiteraard verzorgde de formele commissie een heerlijke lunch voor alle aanwezigen. 

​Rota Carolina wint Groninger Pleitwedstrijd

Op 18 november 2017 heeft ​​Pleitgenootschap ​Rota Carolina ​de Groninger Pleitwedstrijd (GPW) gewonnen. Tijdens de ​GPW namen ​14​ teams van pleiters, afkomstig van pleitverenigingen uit het hele land, het tegen elkaar op. Nijmegen werd daarbij vertegenwoordigd door Jeroen Alberda, Lotte Sliedregt, Laura Faassen en Julot Vaessen. ​De Nijmeegse pleiters​ werden beoordeeld door een jury bestaande uit rechters en​ advocaten. Het ​winnende team, bestaande uit ​Jeroen Alberda en Lotte Sliedregt​, behaalde na een spannende finale knap de eerste plaats.

CPO-lezing over de Beroepsopleiding Advocaten

Op 15 november 2017 heeft een druk bezochte lunchlezing over de Beroepsopleiding Advocaten plaatsgevonden. De lezing werd gegeven door mr. Tijsse Claase van het CPO. Alle aanwezigen hebben aandachtig geluisterd en er zijn veel vragen gesteld.

 

Pleitavond met Antoon Quaedvlieg

Op 13 november 2017 heeft er in samenwerking met VIER Nijmegen een geslaagde pleitavond over het intellectueel eigendomsrecht plaatsgevonden. Als gast mochten wij dit keer Antoon Quaedvlieg verwelkomen. Nadat professor Quaedvlieg een interessante lezing over het IE-recht heeft verzorgd, hebben onze leden laten zien dat ze ook op het gebied van het IE-recht goed kunnen pleiten. Graag willen we alle deelnemers bedanken voor de grote belangstelling en een mooie pleitavond.

Pleitavond met focus op pleittechnieken

Op 30 oktober 2017 heeft alweer de vijfde pleitavond van het collegejaar plaatsgevonden. Oud-voorzitter Gijs heeft het in de eerste helft van de avond opgenomen tegen oud-penningmeester Chiel. De rest van de avond kon er weer pleitervaring worden opgedaan en kregen alle deelnemers handige tips over het pleiten. We kijken terug op een leerzame avond en hopen dat alle deelnemers – met de gegeven tips op zak – voortaan nog beter zullen pleiten!

Rota Carolina behaalt eerste plaats op pleitevent NautaDutilh

Het pleitseizoen is nog maar amper begonnen en de eerste overwinning is al binnen! Afgelopen week hebben onze leden Rick van Gestel, Jeroen Alberda en Martijn Bugter namens Rota Carolina deelgenomen aan een pleitevent bij NautaDutilh en de eerste plaats behaald. Van harte gefeliciteerd met deze knappe prestatie!

Geslaagde eerste editie van Rota’s pubquiz

 

Op 26 oktober 2017 heeft de allereerste editie van Rota’s pubquiz plaatsgevonden. De informele commissie heeft goed werk verricht: het was een zeer geslaagde avond! De foto’s zijn te vinden in ons fotoalbum.

 

Pleitavond met Anne Mennens

Op 23 oktober 2017 mochten we op onze pleitavond promovenda Anne Mennens verwelkomen. De pleitavond had ditmaal als thema “Diefstal, derdenbescherming en internet”. Femke, Henk, Jeffrey en Jelte lieten aan de hand van een voorbereid pleidooi zien hoe het leerstuk van derdenbescherming werkt ten aanzien van webshops, waarna mr. Mennens een interessante lezing over deze problematiek verzorgde. Uiteraard werd de pleitavond weer afgesloten met een gezellige borrel.

Romeinsrechtelijke pleitavond met Rian Bobbink

Op 9 oktober 2017 hebben we op onze pleitavond oud-voorzitter Rian Bobbink mogen verwelkomen. Na een interessante lezing met de titel ‘De verpanding van Nijmegen: financiering en zekerheden in de middeleeuwen’ zijn we binnen dit thema gaan snelpleiten. We willen mr. Bobbink en alle deelnemers graag van harte bedanken voor deze leuke en leerzame pleitavond. De pleitavond werd gezellig afgesloten met een druk bezochte borrel in onze lokale taverne.

Rota Carolina organiseert processtukkentraining

Op 28 september 2017 heeft Rota Carolina de jaarlijkse processtukkentraining georganiseerd. De training is bedoeld voor derdejaarsstudenten die het gelijknamige vak Rota Carolina volgen. Tijdens de training heeft oud-bestuurslid Jeroen Alberda alle ins en outs van het schrijven van een goed processtuk verteld. Hierbij is hij ook ingegaan op de veranderingen die KEI met zich meebrengt.

We bedanken alle deelnemers voor hun komst en wensen hen uiteraard veel succes met de Rota Carolina!

Zeer geslaagde tweede pleitavond

Op 25 september 2017 heeft wederom een zeer geslaagde pleitavond plaatsgevonden. Alle 40 deelnemers konden tijdens een roulerend debatspel meedoen door hun overtuigingskracht te gebruiken. Verder stonden ook twee snelpleitcasussen op het programma waarbij de pleiters zich konden bewijzen door hun beste juridische argumenten aan te voeren.

We kijken terug op een geslaagde pleitavond en bedanken iedereen voor het grote enthousiasme! Foto’s zijn hier te vinden.

 

Grote belangstelling op eerste pleitavond

Op 11 september 2017 hebben maar liefst 50 leden en geïnteresseerden deelgenomen aan de eerste pleitavond van het nieuwe verenigingsjaar. Op het programma stonden twee luchtige pleitspellen waaraan alle deelnemers konden meedoen. In een gemoedelijke sfeer werd geoefend aan overtuigingskracht en spreken in het openbaar.

We kijken terug op een zeer geslaagde eerste pleitavond en hopen alle nieuwe leden op de volgende pleitavond weer te zien! Klik hier hier voor de foto’s.

 

Bestuur 2017-2018

Met trots maken wij bekend dat op de ALV van 11 september 2017 een nieuw bestuur is benoemd. De bestuurleden en hun functies luiden als volgt:

Voorzitter: Dirk Arents
Vicevoorzitter: Rick van Gestel
Secretaris: Joni Visser
Penningmeester: Timo Bos
Bestuurslid algemene zaken: Ghada Abo El Enin

 

Nieuwe studenten maken kennis met Rota Carolina

Op 21 augustus 2017 hebben alle nieuwe rechtenstudenten kennis gemaakt met Rota Carolina. Na een overtuigend collegepraatje door Dirk en Ghada kregen alle studenten de mogelijkheid om een foto te maken in toga of met het togabord. De foto’s zijn hier te vinden. Graag bedanken we iedereen voor de grote belangstelling!

 

 

Bekendmaking kandidaatsbestuur op jaarlijkse BBQ

Op 5 juli 2017 is het verenigingsjaar 2016-2017 officieel afgesloten met een heerlijke en gezellige barbecue op het terras achter het Grotiusgebouw. Het bestuur blikt terug op een geslaagd verenigingsjaar waarin Rota Carolina een grote groei heeft mogen doormaken. Wij willen graag iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen.

 

Tevens is op deze avond het kandidaatsbestuur 2017-2018 bekendgemaakt. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat het nieuwe kandidaatsbestuur deze ontwikkeling zal voortzetten en wensen hen veel succes met de voorbereidingen voor het volgende verenigingsjaar. Tot slot wensen wij iedereen een fijne vakantie! Foto’s van de barbecue kun je hier vinden.

 

 

Laatste ‘pleitavond’ van het jaar groot succes

Op 29 mei 2017 heeft alweer de laatste pleitavond van het verenigingsjaar plaatsgevonden. Onder leiding van Jeroen Alberda en Joni Visser lieten onze leden zien dat ze niet alleen goed kunnen pleiten, maar ook goed kunnen improviseren! Er werden drie spellen gespeeld, ‘de allerslechtste aller tijden’, ‘verzin een pleidooi met een voorwerp’ en ‘het artikel 289 Strafrecht-spel’ (oftewel het moordspel). Met één punt verschil won het team van Gijs uiteindelijk deze spannende WETstrijd. 5 juli vindt onze laatste ledenactiviteit plaats. Dit zal een barbecue zijn en zal plaatsvinden op het terras achter het Grotiusgebouw. Deze avond gaan we met onze leden het pleitseizoen definitief afsluiten!

 

Procesrechtelijke pleitavond

Op 15 mei 2017 heeft de laatste reguliere pleitavond van het verenigingsjaar plaatsgevonden. Deze werd geleid door Dirk en Timo van de formele commissie. Mr. Jaap Dammingh heeft een korte lezing gehouden over de veranderingen in het burgerlijk procesrecht. Na de pauze heeft hij onze pleiters streng beoordeeld in een snelpleitronde. Tevens werd tijdens de borrel het winnende rechtbankteam van de NPM door het bestuur nog eens extra in het zonnetje gezet. Maar wij willen natuurlijk iedereen die vorige week aan de NVP en de NPM heeft deelgenomen bedanken. Jullie zijn toppers! Op 29 mei zal de laatste pleitavond plaatsvinden, echter in een ander jasje.

 

Geslaagde lezing over de kunst van het overtuigen

Op dinsdag 9 mei 2017 heeft em. prof. mr. Sutorius een zeer interessante lezing gehouden over de kunst van het overtuigen. Professor Sutorius staat bekend als één van de mooist sprekende hoogleraren van Nederland. Het verbaast dan ook niet dat de zaal bijna 2,5 uur aandachtig naar zijn verhaal luisterde. We kunnen terugkijken op een geslaagde avond!

 

Rechtbankteam Rota Carolina wint NPM 2017!

Pleitgenootschap Rota CarolinaAfgelopen weekend nam Rota Carolina deel aan de Nationale Pleitmarathon (NPM), de grootste en meest prestigieuze pleitwedstrijd van Nederland. Tijdens de NPM namen tien teams van pleiters en rechters, afkomstig van pleitverenigingen uit het hele land, het tegen elkaar op. De deelnemende teams werden beoordeeld door een jury bestaande uit rechters, advocaten en hoogleraren. Het rechtbankteam van het Nijmeegs pleitgenootschap, bestaande uit Sandro Triches, Martijn Bugter en Rick van Gestel, behaalde knap de eerste plaats.